Kategorijos
Archyvas Naujienos

Apie tikruosius gimtojo krašto deimančiukus…

Apie tikruosius gimtojo krašto deimančiukus…
  Iš rūko skraistės išsivaduoja diena, lėtai krinta medžių lapai… Mes sklaidome literatūros leidinių puslapius, informacijos ieškome internetinėse svetainėse. Rašytiniai šaltiniai liudija, kad prieš šimtą metų ( lapkričio 3-ąją dieną) į pasaulį atėjo įžymi rašytoja, JAV visuomenės veikėja Alė Rūta (Elena Viktorija Nakaitė-Arbačiauskienė – Arbienė).
  Prasmingais renginiais Lietuvoje minimas Alės Rūtos šimtmetis. Šios asmenybės jubiliejus neaplenkė ir Rokiškio krašto. Alė Rūta Rokiškio Juozo Tumo – Vaižganto gimnazijos „Romuvos“ padalinio bibliotekai padovanojo didelę jai autografuorų leidinių kolekciją. Svarbiausia tai, kad tie leidiniai gyvena, alsuoja, o tai ir yra didžiausiALIM2511.jpga dovana į Amžinybę iškeliavusiai rašytojai.
  Iš Alės Rūtos dovanotų leidinių kolekcijos, sklaidžiau Lietuvos kariuomenės savanorio Antano Mikalajūno knygos „Motinų motina. Prisiminimai, meilė Motinai ir tėvynei“ puslapius. Knygoje suradau du autografus. Tai Antano Mikalajūno ir literatūrinio bendraautoriaus Alberto Laurinčiuko įrašus. Pastarasis dar ir įrašė nuorodą: „Versdama šios knygos puslapius savo žvilgsnį sustabdykite 177 p.“ Nurodytame puslapyje aprašomas Kalifornijoje vykęs poetės Danos – Mickutės – Mitkienės knygos „Džiaugsmas nepražydęs“ pristatymas. Tame renginyje knygos autorę sveikino ir Alė Rūta, o Lietuvos kariuomenės savanoris Mikalajūnas savo leidinyje teigia: „Neaplenkiamas kūrybinių jėgų puoselėtojas Vaižgantas kitų darbuose ieškodavo deimančiukų ir labai džiaugdavosi, kai juos atrasdavo.
Panašiai Kalifornijoje elgiasi ir rašytoja Alė Rūta“.
Rokiškio Juozo Tumo Vaižganto gimnazijos „Romuvos“ padalinio bibliotekoje, minint Alės Rūtos šimtąsias gimimo metines, neatsitiktinai renginį siejome su Juozu Tumu-Vaižgantu. Gimnazistams, pedagogams, Lietuvos kaimo rašytojų sąjungos Rokiškio skyriaus nariams, rajono švietimo įstaigų bibliotekininkėms, Lietuvos aktorius, teatro režisierius Ferdinandas Jakšys suvaidino Kosto Ostrausko monodramą „Vaižgantas“.
Savitomis spalvomis buvo nutviekstas seminaras „Alės Rūtos gyvenimo ir veiklos pėdsakais“. Liejosi šios gimnazijos muzikos mokytojo Egidijaus Kundroto dainos apie Lietuvą, prisiminimais apie Alę Rūtą dalinosi jos dukra vertėja Vijolė Arbas. Renginio dalyvius sveikino Rokiškio rajono savivaldybės meras Antanas Vagonis. Seminarą paįvairino pedagogių Jolantos Augulienės ir Jolantos Juodinytės skaitoma Alės Rūtos kūryba ir demonstruojamos nuotraukos iš Vijolės Arbas asmeninių archyvų.
  IMG_5307.jpgŠiltais prisiminimais apie kraštietę Alę Rūtą renginį apipynė Lietuvos teatro legenda – Ferdinandas Jakšys, apie autografuotų leidinių kolekciją kalbėjo gimnazijos bibliotekos vedėja Reda Kiselytė.
  Renginyje dalyvavusiems svečiams dėkojo Rokiškio Juozo Tumo – Vaižganto gimnazijos direktorius Gediminas Matiekus, Rokiškio rajono savivaldybės švietimo centro metodininkė – mokymosi išteklių specialistė Rosita Lasienė, gimnazijos bibliotekininkė Rūta Vilutienė.
  Būna įvairių situacijų gyvenime… Kartais žodžiai springsta gerklėje, sunku juos užrašyti ant balto popieriaus lapo… Dar labiau užvaldo emocijos, kai sulauki nuoširdžių padėkos žodžių, telefono skambučių apie renginį. Taip įvyko ir šį kartą. Gimnazijos bendruomenė džiaugėsi Vilniaus rokiškėnų klubo „Pragiedruliai“ nariais, jų indėliu minint Alės Rūtos jubiliejų. Tikrasis deimančiukas – šio klubo pirmininkas Algis Narutis. Skaidri meilė gimtajam kraštui gyvena šio žmogaus širdyje. Smagu, kad kiekvieną kartą vis naujomis idėjomis ir prasmingais darbais jis puošia Rokiškio kraštą.
  Baigiu dėlioti šio straipsnio mintis… Gimnazijoje ilgoji pertrauka, šurmuliuoja gimnazistai. Skaitykloje jie sklaido Vilniaus rokiškėnų klubo „Pragiedruliai“ narės Audronės Petrulienės dovanotus žurnalus, iš fotografijos, kuri eksponuojama parodoje, į susirinkusius žvelgia rašytoja, JAV visuomenės veikėja Alė Rūta. Jeigu ji šiandien mus mato ir girdi, tikriausiai džiaugiasi, kad šviesiomis spalvomis ir kilniais darbais šviečia tikrieji jos gimtojo krašto deimančiukai…
  Reda Kiselytė
  Rokiškio Juozo Tumo – Vaižganto gimnazijos „Romuvos“ padalinio bibliotekos vedėja