Kategorijos
Archyvas Naujienos

Kraštiečio Andriaus Apšegos kūrybinis vakaras

2012.11.27 (antradienį)  nuo 18.00 val. Vilniaus įgulos karininkų ramovėje.
1. Operos dainininko kilusio iš Pandėlio Andriaus Apšegos kurybinis vakaras.
2. Po koncerto neformalus bendravimas.
3. Renginio metu bus pristatyta Baltarusijos fotomenininkų draugijos pirmininko S.Plytkėvičiaus fotoparoda „Rokiškis baltarusio akimis. Postavai-Rokiškis:paralelės”.
Šis paroda vyks kaip dalis Lietuvos Respublikos Užsienio reikalų ministerijos finansuojamo projekto „Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės didikų grafų Tyzenhauzų pėdsakais”. Šį projektą pristatys Rokiškio rajono savivaldybės kultūros, turizmo ir ryšių su užsienio šalimis skyriaus vedėjas Petras Blaževičius.
Šio projekto renginyje Postavuose taip pat dainavo  Andrius Apšega, akomponavo doc. Audronė Eitmanavičiūtė.2012-11-22 projektas bus tęsiamas ir Rokiškyje, kur dainuos iš Maskvos atvykusi postavietė, Rusijos liaudies artistė, profesorė Lidija Abramova.
Andrius Apšega
Vienas perspektyviausių jaunųjų Lietuvos dainininkų baritonas Andrius Apšega gimė 1988 kovo 9 dieną Rokiškio rajone, Pandėlio miestelyje. 2005 m. jis baigė Pandėlio vidurinės mokyklos dešimtą klasę ir Pandėlio meninio lavinimo centro solinio dainavimo studiją, po dvejų metų – Panevėžio konservatoriją, kur įgijo vidurinį išsilavinimą kartu su solinio dainavimo specialybe.
2010 m. Andrius sėkmingai baigė bakalauro studijas Kauno Vytauto Didžiojo universiteto Muzikos akademijoje (prof. Sabinos Martinaitytės ir doc. Audronės Eitmanavičiūtės dainavimo klasėje). Šiuo metu ten pat studijuoja magistrantūroje II kurse.
Nuo pirmųjų studijų metų Andrius Apšega daug koncertuoja įvairiose salėse Lietuvoje ir užsienyje (Estija, Suomija, Ukraina, Vokietija, Lenkija, Slovakija, Rusija). Jis tobulinosi tarptautiniuose dainavimo ir aktorinio meistriškumo kursuose Lenkijoje ir Vokietijoje, dainavo su Kauno miesto simfoniniu, Kauno muzikinio teatro, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos, Kauno fakulteto pučiamųjų, styginių orkestrais, Kauno berniukų choru „Varpelis“. Andrius yra nacionalinės televizijos muzikinio projekto „Triumfo arka“ antrojo sezono dalyvis. Dainininkas mėgsta ne vien operinę muziką, – jis taip pat girdimas ir kaip romansų, liaudies dainų atlikėjas. Dažno koncerto pabaigoje klausytojai Andriui vedant yra dainavę „Šių naktelį“… Jis nepamiršta ir gimtojo miestelio, ne kartą yra giedojęs bažnyčioje, šią
vasarą dalyvavo dainavimo studijos „Pandėlio balsiukai“ 20-mečio koncerte.
Dainininkas yra dalyvavęs 10 tarptautinių konkursų ir festivalių Lietuvoje ir 12 – užsienyje, kur ne kartą laimėjo pagrindinius prizus ir diplomus. Tarp jų minėtini „Musical Performance and Pedagogics“ (2009 m. Italija, Lonigo, I premija; 2011 m. Portugalija, Madeira, Grand Prix), konkursai Čekijoje, Lenkijoje, Rusijoje, Suomijoje, Ukrainoje, jis yra kviečiamas į perklausas įvairiuose užsienio šalių teatruose. Kol kas Andrių sulaiko studijos…
Akompanuos pianistė doc. Audronė Eitmanavičiūtė, VDU Muzikos akademijos kamerinio dainavimo dėstytoja, koncertuojanti daugelyje Lietuvos koncertinių erdvių kartu su prof. Sabinos Martinaitytės dainavimo klasės studentais.