Kategorijos
Archyvas Naujienos

NEEILINIS TEATRINIS ĮVYKIS ROKIŠKYJE

NEEILINIS TEATRINIS ĮVYKIS ROKIŠKYJE!!!
Didžiausia Lietuvos mėgėjų teatrų šventė atkeliauja į mūsų miestą!
Š. m. gruodžio 1–2 d. Rokiškio kultūros centre  vyks baigiamoji Lietuvos suaugusiųjų mėgėjų teatrų apžiūros „Atspindžiai“ šventė ir Lietuvos mėgėjų teatrų režisierių kūrybinės laboratorijos. Šventėje bus parodyti ryškiausi dviejų metų suaugusiųjų mėgėjų teatrų spektakliai, vyks jų aptarimai, diskusijos su vertinimo komisijos nariais ir užsienio stebėtojais. Dalyviai gaus kvalifikacijos kėlimo pažymėjimus.
Apžiūros-šventės „Atspindžiai“ tikslas – skatinti suaugusiųjų mėgėjų teatrų plėtrą, meninio lygio augimą, regionų teatrinių tradicijų bei nacionalinės dramaturgijos puoselėjimą. Apžiūrą organizuoja Lietuvos liaudies kultūros centras, miestų ir rajonų savivaldybės, kultūros centrai.
Tai pati didžiausia Lietuvos miestų ir rajonų centrų mėgėjų teatrų šventė. Ji rengiama kasmet nuo 1991-ųjų metų. Šventė vyksta 3 etapais: 1.Vietos (miesto, rajono) apžiūros.2. Regioninės šventės. 3. Baigiamoji šventė ir seminaras visiems ATSPINDŽIUOSE dalyvavusiems režisieriams. 
Kasmet rudenį ATSPINDŽIUOSE dalyvauja kelios dešimtys pajėgiausių teatrų su naujausiais savo spektakliais, surengiamos 4-5 regioninės šventės. Ilgą laiką baigiamosios šventės vykdavo Vilniuje. Teatrai turėjo galimybę vaidinti profesionalių teatrų scenose (Nacionaliniame, Jaunimo, Vaidilos teatruose). Salių nuomos pakankamai brangus malonumas mėgėjams, o ir mažesnių miestų žiūrovai nusipelno pamatyti geriausius mėgėjų spektaklius, todėl nuo 2000-ųjų metų baigiamosios šventės keliauja po Lietuvą. Šiemet ATSPINDŽIŲ finalas pasiekė Rokiškį.
Tradiciškai baigiamosios šventės dalyviams įteikiami šventės laureatų diplomai, renkamas Geriausias spektaklis bei Geriausias spektaklis užsienio stebėtojų akimis, teatrai apdovanojami šeimininkų ir rėmėjų dovanomis. 
Kodėl šventė pavadinta ATSPINDŽIAIS? Teatras atspindi gyvenimą – žmogaus vargus ir džiaugsmus, lūkesčius ir svajones, sudėtingus tarpusavio santykius… ATSPINDŽIAI, pirmiausia, atspindi tai, kaip ir kuo gyvena mėgėjų teatrai, kokias problemas sprendžia… Lietuvoje daug  įvairių mėgėjų teatrų, talentingų režisierių, puikių aktorių, sugebančių pradžiuginti  pirmiausia save ir savo žiūrovus nauju spektakliu. ATSPINDŽIUOSE visada vaidinami patys naujausi spektakliai, o  baigiamojoje šventėje – ryškiausi ir meniškiausi sezono darbai.
Šventėje Rokiškyje dalyvaus ATSPINDŽIŲ vertinimo komisijos nariai, 2 teatro ekspertės iš užsienio:  Rusijos mėgėjų teatro sąjungos prezidentė Ala Zorina ir Joke Elbers (Olandija). Taip pat laukiama 12 režisierių grupės iš Latvijos.
ŠEŠTADIENIS
12.30 Didžioji salė
Rokiškio kultūros centro liaudies teatras
Vaižgantas
NEBYLYS
REŽISIERIUS Eligijus Daugnora
DAILININKAS Sigitas Daščioras
TRUKMĖ 1 val.
Dar nuo antikos laikų pažįstama istorija: du draugai ir moteris, įsiveržianti į gyvenimą ir suardanti ramybę, draugystę, įprastą ritmą, sumaišanti jausmus ir visa, kuo šventai tikėta. Tokių istorijų pabaiga dažniausiai neišvengiamai tragiška…
13.40 Mažoji salė
Visagino teatras-studija „Mėlynoji paukštė“
R. Kunis
JIS, JI, LANGAS IR KŪNAS
REŽISIERĖ Marina Šiškina
Trukmė 1 val. 20 min.
Ministro-pirmininko padėjėjas Ričardas Vilis ir opozicijos sekretorė Džein ateina į~pasimatymą viešbutyje, kad galėtų “susipažinti artimiau”. Romantiškai prasidėjusį vakarą sugadina netikėtai rastas vyro lavonas. Bijodamas situacijos paviešinimo Vilis kviečia savo sekretorių Džordžą padėti kad paslėpti lavoną. Deja, ne viskas taip paprasta… Pasipila painiausios ir juokingiausios situacijos
16.00 Didžioji salė
Jonavos r. savivaldybės teatras
MEŠKA
REŽISIERIUS  Jonas Andriulevičius
DAILININKĖ  Donata Butienė
KOMPOZITORIUS  Titas Petrikis
KOSTIUMAI  Joana Jankauskienė
TEATRO DIREKTORĖ  Regina Kestenienė
Trukmė 50 min.
Našlė Jelena Ivanovna Popova nuoširdžiai gedi savo mirusio vyro. Tačiau vieną dieną jos sielvartą nutraukia į namus įžengęs kreditorius Smirnovas. Skolų išieškojimo ir tiesos apie velionį vyrą suvokimo procesas priveda iki aštraus konflikto, net ištraukiami ginklai. Tačiau šioje istorijoje iššaunamos ne kulkos, o staiga užgimusios meilės strėlės…
Šia nuotaikinga pjese siekiama šmaikščiai atskleisti mums visiems puikiai žinomą tiesą, kad nuo meilės iki neapykantos – tik vienas žingsnis.
18.00 Didžioji salė
Biržų kultūros centro mėgėjų teatro spektaklis
ŠVENTAS REIKALASpagal F. Buliakovą
REŽISIERĖ Vita Vorienė
DAILININKAS Egils Skuja
Trukmė 1 val. 15 min.
Labai paprasta, komiška ir sykiu  graudi istorija apie kelias dviejų žmonių gyvenimo valandas. Per trumpą laiką prieš  žiūrovų  akis netikėtai   atsiskleidžia sudėtingas šeimos tarpusavio santykių paveikslas.
Jei vis dar nežinote, kas šiame gyvenime yra šventa, atsakymą sužinosite spektaklio pabaigoje.
SEKMADIENIS
10.00 val. Didžioji salė
Kretingos r. Kultūros centro Egidijaus Radžiaus teatras
D. Lipskeriovas
UPĖ ANT ASFALTO
REŽISIERIUS Nerijus Gedminas
DAILININKAI Nerijus Gedminas, Steponas Viluckas ir Rūta Kumpytė
Septyniolikmetis Ričardas gyvena užsidaręs keistame bute 12-ame aukšte, klausydamas savo nusižudžiusio tėvo dailininko audio dienoraščių. Po truputį jis grimzta į liguistų tėvo fantazijų pasaulį, šventai tikėdamas viskuo. Jo bendraamžė Kanifolija, su kuria jis susipažino išvakarėse šokiuose, užaugusi gatvėje, į viską žiūri racionaliai ir pragmatiškai. Jos sveika gyvenimiška logika ir patirtis galėtų padėti Ričardui grįžti į realų pasaulį. Bet ar tokių, skirtinguose pasauliuose gyvenančių, jaunuolių susitikimas iš viso įmanomas..
Ar tėvų klaidos, jų nuodėmės negrįžta bumerangu vaikams? Ar paskendę buityje, savo neįgyvendintų svajonių pasaulyje, pastebime kaip jie užauga ir ko išmoksta? Kokią įtaką mes jiems darome?
12.00 val. Mažoji salė
Mažeikių r. savivaldybės kultūros centro J. Vaičkaus„Skrajojamasis teatras“
DOBILĖLIS PENKIALAPIS
REŽISIERĖ Airida Lementauskienė
Žaismas spalvomis, judesio raiška, šešėlio teatro elementai spektaklyje padeda atskleisti amžinai aktualią temą – moterų ir vyrų santykius. Raudonos ir žalios spalvų kontrastai,  žymintys moteriškos aistros, pagundos bei vyriškos ramybės, ,,susilaikymo“(senbernystės) priešpriešą,  padeda atskleisti konfliktą ir sukurti kaitinančią atmosferą. Žinoma, scenoje verdanti kova tik dar kartą primena, kad moterys ir vyrai negali vienas be kito…
14.00 Didžioji salė
VšĮ Vilniaus Kurčiųjų reabilitacijos centro liaudies teatras „Mimika“
APKABINK KYLANTĮ
pagal G. Markeso apsakymą
SCENARIJAUS AUTORĖ Janina Mažeikienė
REŽISIERIAI Janina Mažeikienė ir Titas Varnas
DAILININKAS Nojus Petrauskas
Serganti mergaitė, nesulaukusi tėvų dėmesio, eina prie jūros. Bešokinėdama per virvutę ji pajunta angelo prisilietimą.
Mergaitę sužeidžia krabas. Prie jūros susirinkę žmonės randa nukritusį bejėgį angelą. Žiniuonė suvokia, kad tai angelas, atėjęs vaiko. Bet žmonės jį negailestingai muša, šaiposi, o tėvai netgi bando pasipelnyti už pažiūrėjimą į angelą. Minia nori nugalabyti tą neaiškų paliegusį padarą, tik žiniuonė išvaiko visus burtais.
Pagirdyta iš angelo rankų mergaitė pasveiksta, aklieji praregi. Angelas išeina iš namų, kuriuose jam nebuvo vietos ir užuojautos, o maži stebuklai minios nenustebino. Vienintelė mergaitė bando apkabinti kylantį…
16.00 val. Didžioji salė
Joniškio kultūros centro teatro Žiburys“
LAUK!
REŽISIERĖ Andra Kavaliauskaitė
Spektaklis „Lauk!“ − šokiruojantis pasakojimas apie žmogų, kuris gyvena kiekviename iš mūsų. Spektaklio pavadinimas skamba dviprasmiškai. Gali būti savo paties jausmų iš gyvenimo išvytas, gali būti laukiamas.
Tai skaudi akistata su žmogumi, kurio jau nebėra, apie atmintį, apie žmogaus egzistenciją ėdančias auksines rūdis – jausmus. Auksinės rūdys. Tai, kas žmogų daro žmogumi ir tai, kas gali jį pražudyti. Jausmų visagalybė ir trapumas, jausmų orgijos ir maldos, jausmų karas ir atgaila…
17.15 Mažoji salė
Šakių Zanavykų teatras
NEDORAS VAIKAS
A.Čechovo apsakymų motyvais
REŽISIERĖ Gražina Guzovijienė
Nors istorija rutuliojasi Čechovo laikais, ji aktuali ir šiandien. Spektaklyje žaismingai, su tam tikra humoro doze pasakojama apie tėvus, kurie savo nevykusiu auklėjimu, begaliniu lepinimu, tarpusavio nesutarimais visiškai „sugadina“ savo vienturtį vaiką.
18.30 Didžioji salė
Vilniaus jaunimo teatro „Arlekinas“
 N. Gogolis
NOSIS
REŽISIERĖ Tatjana Timko
~
Klounados spektaklis „Nosis“ pastatytas pagal ironišką Nikolajaus Gogolio kūrinį. Spektaklyje pasakojama apie~Peterburge atsitikusį~~neįtikėtinai keistą įvykį: nuo kolegijos asesoriaus Platono Kovaliovo pabėgo jo nosis…